I Sverige finns det inget som heter husbil i juridisk mening utan bilarna är antingen personbil klass II eller lastbil med boinredning. De som klassas som personbil har samma hastighetsbegränsning som andra bilar.

Idag byggs de flesta husbilar på chassin för vanliga transportbilar. Fiat och Mercedes är de vanligaste chassina som får står som grund för husbilen. Husbilar delas in i olika klasser beroende på hur de är byggda. Helintegrerad där förarhytten är en del av ”huset”, Delintegrerad där orginalfordonets förarhytt används och huset byggs på och Alkov där bodelen byggts ovanpå passagerarplatsen.

Precis som för vanliga bilar så finns det husbilar av olika kvalité och prisklasser. Nedan följer några kända tillverkare av husbilar:

Hymer

Hymer kommer från Tyskland och förutom husbilar så tillverkar man även husvagnar. Likt de tyska bilmärkena bygger Hymer husbilar av hög kvalité och är en av de största tillverkarna i Europa. Hymers husbilar är indelade i halvintegrerade och integrerade bilar med modeller som Tramp och Hymermobil.

Adria

Adria kommer från Slovenien och tillverkar både husbilar och husvagnar sedan 1965. Adria delar in sina bilar i Helintegrerade, Halvintegrerade, Matrix gruppen och Alkov. Kända modeller är Sonic, Matrix och Coral.

Knaus Tabbert Group

Är ytterliggare en tysk tillverkare. 2002 slog sig märkena Knaus och Tabbert sig samman för att sedan tas över 2008 av Holländska HBT efter en konkurs. Idag består gruppen av varumärkena Knaus, Tabbert, T@B, Wilk, Weinsberg och BavariaCamp.

Hobby

Hobby är ett tyskt märke och är kanske mest känd för sina husvagnar. Kända modeller är Siesta och Premium.